De training (MBSR)

De 8 weekse Mindfulness training is een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelf stress te verminderen. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur worden er begeleide aandachts- en bewegingsoefeningen gegeven. Ook zijn er praktische oefeningen over thema's zoals; omgaan met stress,grenzen en communicatie. Thuis wordt met ondersteuning van cd's, elke dag 45 minuten geoefend. Dit vraagt een grote eigen inzet, maar hierdoor zal er geleidelijk aan meer innerlijke rust, ruimte en energie kunnen ontstaan.

Praktische Zaken

Tijd en duur training: De 8-weekse aandachttraining bestaat uit 9 sessies van 2,5 uur waarvan een stilte bijeenkomst in de 7e week.

Aanmelden: Je kunt je opgeven via het aanmeldingsformulier. Na aanmelding volgt altijd een kennismakingsgesprek zodat we eventuele vragen en verwachtingen kunnen verhelderen.
Groepsgrootte:
min. 6, max. 8 deelnemers.

Wat mee te nemen naar de training: gemakkelijke kleding die niet knelt. Eventueel ook extra sokken en een dekentje voor de liggende oefeningen. Matten, kussens en bankjes zijn aanwezig.

Achtergrond

In de jaren zeventig introduceerde de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn mindfulness in de gezondheidszorg voor mensen met chronische lichamelijke- en psychische klachten: Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR). De training combineert westerse wetenschap en oosterse meditatie en yoga technieken. Uitgangspunt van MBSR is dat ieder mens ervaringsdeskundige is van zijn eigen gezondheid en daar zelf een actieve bijdrage aan kan leveren.

Later ontwikkelde psycholoog Zindel Segal samen met collega’s Mark Williams en John Teasdale een variant op deze training, waarbij elementen van cognitieve gedragstherapie zijn ingebouwd en een bruikbare milde methode is gebleken om terugval bij depressie te voorkomen: Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT). Inmiddels hebben vele duizenden mensen het MBSR of MBCT programma gevolgd.

Voor meer informatie over onderzoeksresultaten:
. www.aandachttraining.nl
. www.aandacht.be
. www.umassmed.edu/cfm
. www.bangor.ac.uk/mindfulness
. www.fortmanncentrum.nl

Links:
Beroepsvereniging VMBN
Center for Mindfulness / University of Massachusetts
Frits Koster, retraites
www.levenindemaalstroom.be
Fonds Psychische Gezondheid
Mindfulness startpagina
Interview met Audrey James over mindfulness en ziekte
www.sanghametta.nl

 

stuur een email: info@helderbegrip.com of ga naar het aanmeldingsformulier

 

Tussen het volhouden door, mag je best even uitrusten.
Olaf Hoenson